Da izvadim turbinu i vozim bez nje?

Pitanje: Poštovani g.Todoroviću, turbina mi je crkla na reno laguni 1.9dci 2002 god, planiram da idem na odmor tako da nemam novac da je remontujem, šta činiti da li da je skinem i vozim bez nje ii ostavim ovako, inače automobil ne gubi snagu normalno ide i ubrzava, ali troškari turbina ulje i kada dam gas preko 3.500 obrtaja oseti se smrad ulja. Unapred hvala. Petar.

najbolji       _auto_logo_670

 

Odgovara Aleksandar Todorović: Poštovani gospodine izgleda da mora da se ide na more po svaku cenu? Ne znam da li se šalite, ili mislite ozbiljno da sami izvadite turbo punjač? Kako zamišljate da motor ima snagu i dovoljno obrtnog momenta bez turbo punjača? Ne primećujete ogromnu razliku u snazi? Verovatno već dugi niz godina vozite sa neispravnom turbinom, pa nemate osećaj kako je to kad se turbo punjač uključi?

U kakvom su vam stanju diskovi? Ako su i oni istrošeni da skinete i njih? Možda da skinete i klima uređaj, on opterećuje motor, i podiže potrošnju goriva za bar jedan litar? Ako su amortizeli procureli, skinite i njih. Ali kupite nove, a moja vam je preporuka, da ih montirate u specijalizovanom servisu.

Nije mudro da putujete sa lošim gumama, bez obzira na šaru, ako su pneumatici stariji od 6 godina, oni nisu za preporuku, jer velika temperatura asfalta, i velike brzine, jako mnogo opterećuju pneumatik, koji naravno mora biti propisno naduvan. Naduvajte gume malo više, nikako manje, jer nedovoljno naduvama guma može da vas odvede u smrt.

Proverite naravno i trap, spone, letvu volana, i to ne dan pred put, kako svi obično čine, nego bar dve nedelje pre puta, a nakon toga vozite auto redovno, da biste utvrdili da li je sve podešeno i zategnuto kako treba.

Da li ste skoro menjali ulje u menjač? Kočionu tečnost, proverili glavni kočioni cilindar? Naravno, preporučujem vam da kupite nove delova, a ne delove sa otpada, jer su oni polovni, i nedovoljno bezbedni.

Moram da priznam da me vaše pitanje mnogo buni. Ako motor zaista dobro vuče, i ako ste vozili neku drugu Lagunu sa ovim motorom, pa možete da uporedite, moguće je da turbina nije crkla, i da radi koliko toliko normalno.

Ako je odušak motora, separator uljnih para zapušen, što se često dešava kod motora sa preko 300 000 km, počinju creva turbine da se pune uljem. Na nekim automobilima,  propisano je da se pri svakom  drugom, trećem redovnom servisu menja i taj odušak.

Zapušen odušak, pravi veliki pod pritisak u motoru, loše razdvaja uljne pare i samim tim dolazi ulje u usisni sistem, to ulje počinje da zapusuje usisnu granu, agr/egr ventile, i možda zato osećate smrad ulja?

Ako je crkla turbina, onda odvojite za remont oko 300 evra, nekad je to bilo i mnogo skuplje. Imajte na umu da verovatno ni motor nije u idealnom stanju. Jer ako je turbina bila neispravna, i ukoliko je motor gubilji ulje na turbine, to se nije dobro odrazilo na dugovečnost motora.

Majstor može da vam skine turbinu, možete i vi, samo to vam ja ne preporučujem, iako creva mogu da se prespoje, i to može da se nabudži. Moj vam je savet, da uradite ozbiljan servis na vašem automobilu.

Testoviautomobila-RS-LOGO

Jedan komentar na Da izvadim turbinu i vozim bez nje?

  1. Saša says:

    (((:
    Podsetio me odgovor na epizodu Priča iz radionice kad majstor Života nakupcu sa pijace izvadi pumpu za gorivo iz auta i stavi kanister sa crevom do motora na krov. “Pumpa? Ne treba ti to, izmislili trgovci da poštenom čoveku uzmu pare!”

Ostavite komentar