Corolla dobra kupovina?

  Poštovani Aleksandre,

Pratim vaš sajt nekoliko meseci i mogu reći da ste pravi profesionalac u vašem poslu. Mnogo toga sam naučio o automobilima čitajući vaše tekstove, tako da je zaista potreban neko kao vi koji će nama laicima mnoge stvari u pogledu automobila detaljnije pojasniti.
Potreban mi je porodičan automobil, ali ne karavan ili automobil tipa picasa. Bitno mi je da je bezbedan, udoban, prostran, da ima dovoljno prostora na zadnjem sedištu i u gepeku. Nisam neki ljubitelj brze vožnje, ali bitno mi je da kada pretičem mogu na bezbedan i dovolno brz način radnju da izvedem, što sa puntom od 1,2 litra baš i ne mogu. Potrebno je da automobil koji uzimam na 4-5 godina, izazivaju neku emociju meni i posle 2-3 godine, jer smo mi odrasli u duši i dalje pomalo dečaci. Čitajući vaše komentare o Tojoti Coroli 1.6, kao i na osvovu svojih iskustava stekao utisak da bi navedeni automobil bio primeren za mene

Pitajte Aleksandra Todorovića

RAČUN: 285233504000184788
Sberbank

Dušan Sremčić: Aleksandar Todorović je profesionalac!

 

Pored svih stvari koje tražim, bitno mi je da isti nije veliki potrošač i da je dokazan u pogledu održavanja i dugotrajnosti. Automobil koji mi je takodje privukao pažnju jeste Nisan Qasqai 1.2 koji prema vama je takodje odličan automobil, s tim što bi tu morao da uzmem polovan automobil.

 

Ako imate neki savet za neko treće vozilo slobodno mi predložite. Prilikom traženja automobila, pratio sam sajt Autolanda kao i drugih ovlašćenih dilera automobila u našoj zemlji, koji prodaju polovna vozila koja su nova kupljena u našoj zemlji. S obzirom na kilometražu koju godišnje prelazim i koja nije velika, moje pitanje je da li bi možda pametnije i racionalnije bilo da uzmem očuvano vozilo 2-3 godine staro koje je kao novo kupljeno u našoj zemli, koje je servisirano u ovlašćenom servisu i koje nije mnogo prešlo, npr https://www.polovniautom……………….10145288 toyota-corolla-16-vvti.U takvim okolnostima živimo da o svemu moramo da vodimo računa jer novac uopšte nije mali.


Hvala vam unapred i nadam se da su informacije gore navedene bile dovoljne da shvatite sta želim i sta hoću.

Ime i prezime: Nikola.Z.
Mejl adresa: zu##@gmail.com
Telefon: 063/1######
Kada planirate kupovinu?: U narednih mesec dana
Kakav auto kupujete?: Polovan
Koliko novca želite da potrošite?: 15000
Šta trenutno vozite?: Zastava 10
Između kojih se automobila dvoumite?: Tojota Corola
Gde ste čuli za ovaj sajt?: Od prijatelja
Koliko kilometara godišnje prelazite?: 10-12 000
Da li biste platili da vam pronađem auto?: Da

Odgovara Aleksandar Todorović: Uvaženi g.Nikola hvala vam na poverenju. Žao mi je što niste iskoristili mogućnost da me pozovete telefonom, jer vi imate jako mnogo pitanja, a moji odgovori na ta pitanja neće rešiti vaše dileme, već će napraviti samo nove.

Neke stvari moramo da razdvojimo. Toyota Corolla je jedan dobar automobil. Ali da li je to sportski auto? Sigurno da nije. Da li ima bilo šta sportsko na njemu? Sigurno da nema. Znajte da su polovne Toyote precenjen! A morate znati da kod njih nije moguće utvrditi da li je kilometraža vraćena.

U poređenju sa turbo benzincima Corolla ima loše performanse. Da li je Corolla zabavna za vožnju? Mogu reći da je prosečna. 

Vi možda želite Ford Focus? Focus je veoma zabavan za vožnju, i Focus je pomalo sportski automobil čak i sa slabijim motorima. Već motor 1.0 EcoBoost daje puno, puno osmeha na licu svakog vozača koji ima hrabrosti da pritisne gas tamo gde drugi koče.

Vozili ste Zastavu 10? To je auto sa samo 60 KS, jako malim obrtnim momentom. Auto koji vas više muči u vožnji nego što sa njim možete uživati. Kad bi meni dali da vozim Z10, ja bi na to pristao, ali samo ako me debelo platite, jer taj auto nudi očajno loša međuubrzanja. U odnosu na njega Corolla 1.6 je neuporedivo bolja, zabavnija, brža, šta god poželite…..

Nissan Qashqai? Želite da uporedite sa Corollom? Moguće je da sam ja kriv, što sam prethodnih godina pokušavao da “isprvim krivu Drinu” i poredim automobile koji nisu uporedivi. Qashqai nema ništa zajedničko sa Corollom. Sasvim je druga klasa. Nissan je namenjen sasvim drugim kupcima. Qashqai je gotovo rodonačelnik nove klase u klasi, i njega kupuju specifični kupci. Vrhunski SUV, koji i sa osnovnim turbo benzincem daje naznake, da u tom automobilu ima mnogo prostora za snažnije motore. Mislim da je 1.6 DCI najbolji izbor za taj automobil, ali tada je cenom daleko od onoga što vi možete da priuštite.

Imajte na umu da je Nissan Qashqai SUV, a to znači i da je skuplji za održavanje od Corolle, proverite samo cenu pneumatika za njega, i biće vam sve jasno. Qashqai nije skupo održavati ako ga uporedite sa konkurencijom, ali u odnosu na Corollu jeste “skup”.  Ali to je sve relativno, jer Qashqai ipak nudi više, ali je i skuplji, i pripada sasvim drugoj klasi.

Ja Toyotu Corollu veoma volim i cenim. Ponekad je i meni do opuštene vožnje, a ponekad i ja moram da se vozim po Srbiji. Kad je već tako itekako cenim Toyotino mekano, odlično ogibljenje. Motor je sasvim dobar za prosečnog vozača. Pa ponekad zadovolji i mene.  Van Srbije možete voziti 190 km/h sasvim opušteno, a najbolje je da to činite u Nemačkoj, tamo je to sasvim legalno  (U Hrvatskoj tolerišu realnih 153 km/h, u Bugarskoj i znatno više).

Toyotin motor, iako ima 132 KS, nema dovoljno obrtnog momenta za današnje pojmove sportskih ubrzanja. Nemojte misliti da je Corolla 1.6 spor automobil, jer ona može i brže od 190 km/h bez naprezanja motora i bez nelagodnosti u stomaku čak i prosečnog vozača.

Tačno 132 KS na 6.400 o./min. sasvim je dovoljno snage za karakter Corolle, ali ne i za zabavnu vožnju!

Motor nema sportski zvuk. Valvematic je uglađeni hi-tech agregat koji tiho radi i lepo prima gas. Razvoj snage je linearan i vrti se bez otpora i preko 6.500 o./min. Toyota za ovu mašinu daje garanciju od pet godina, bez ograničenja kilometraže. Sumnjate li i dalje u kvalitet? Iako Corolla nije sinonim za sportske automobile, niti to pokušava da bude, jako brzo dohvati 193 km/h.

Maksimalni obrtni moment kod Toyotinog motora dostupan je već na 4.400 o./min.  Morate pustiti motor da se lepo, muški oglasi, i naravno da postigne pomenute obrtaje radilice. Znam da će vam ruka i pre toga posegnuti za veoma preciznim menjačem, zapravo šaltanje je pravo zadovoljstvo. Neću preterati ako vam kaže da je Corolla “zarazna”, lepo se vozi, i diže vam raspoloženje, jer je stvarno ugodna za svaku vrstu vozača.

Corolla ima i mane. Pisao sam o njima. Nedovoljna vidljivost touch screena na suncu zaista iritira. Provetravanje-ventilacija je i dalje dosta loša, konkurencija je i tu bolja. Farovi su ispod proseka klase, snop ima nedovoljnu dubinu, tako da je vožnja noću brzinom većom od 150 km/h jako naporna. Ne postoji prostor za levu vozačevu nogu. Prosečna međuubrzanja. Imidž Toyote u Srbiji je i dalje osrednji – tako da kupovinom ovog automobila nikoga nećete oduševiti – osim možda sebe. Corolla izgleda vrlo dobro – ali pogledajte Mazdu 3 – pogledajte dizajn Kijinih automobila – mislim da sam jasan, zar ne? Nikako ne mogu da shvatim zašto nije moguće kupiti Corollu sa nekim snažnim dizel motorom od 2.0 litra.

Polovne automobile vožene po Srbiji dobro znate da ne preporučujem. Imali ste dovoljno vremena da pročitate i zašto. Kupujete polovan auto star 2 ili 3 godine a imate novca za nov auto? Šta time štedite? Ja mislim ništa, jer depresijacija automobila je relativna stvar, vi ga ionako ne kupujete da biste ga prodali posle 3 godine. Auto vožen po Srbiji 2 godine je kao auto vožen po Francuskoj 6 godina. Ako mislite da malo preterujem (možda malo) proverite moje navode u servisima.

Za vas je Ford Focus! Jer je EcoBoost zaista najbolji motor u klasi. Ali morate provozati sve te automobile pre kupovine. Znajte da je nužno da vrhunski majstor pregleda motor, jer je veliki rizik kupovina turbo benzinca bez temeljne provere!

Focus je dovoljno brz i kvalitetan, a pravit hit je Hi-tech turbo motor sa direktnim ubrizgavanjem goriva u tri cilindra, zbog čega predstavlja noćnu moru za konkurenciju. Ovaj motor je tri godine zaredom nosio laskavu titulu „Motora godine“ (2012, 2013, 2104). Itekako zasluženo!

Svaka čast VW-u, i njihovim TSI agregatima, koji su veoma elastični, štedljivi ali i snažni, ali Fordov motor je za ovih nekoliko godina dokazao i pokazao da je daleko pouzdaniji i kvalitetniji. Istina je da se poslednjih par decenija moderni agregati konstruišu da pređu 250 000 km (tako tvrde inženjeri), ali Ford naglašava da su oni ovaj maleni 1.0 EcoBoost projektovali da izdrži minimalnih 600 000 km. Očigledno je da to nisu prazne priče, jer je ovaj motor izuzetno pouzdan, i daleko pouzdaniji od mnogih atmosferskih benzinaca od 1.6 litara.

– „Fordov 1.0 EcoBoost koristi čitav niz prednosti Fordove ECOnetic tehnoligije, uključujući automatsko pokretanje i zaustavljanje, pametno regenerativno punjenje, aktivno zatvaranje rešetke i Ford EcoMode koji podržava ekonomičniji i ekološki način vožnje“.

Pronalazim za vas polovne automobile

TESTIRALI SMO: Alfa Romeo 159