ALFA ROMEO: Hi-Tech MultiAir sistem napajanja

Alfa Romeo je u svojoj istoriji uvek imao napredne, moderne motore koji su bili korak ispred onoga što nudi konkurencija. Danas se Alfa Romeo ponosi sa inovativnim MultiAir sistemom napajanja, koji u svakom trenutku optimalno puni cilindre. Zasniva se na elektrohidrauličkom upravljanju ventilima, kod kojeg se iz upotrebe izbacuje bregasta osovina za pokretanje usisnih ventila motora. Savetujem vam da razmotrite kupovinu Alfe sa ovim agregatom.

Tekst i foto: Aleksandar Todorović

Prednost ovog sistema je u velikom broju mogućnosti postavljanja svakog ventila zasebno i mogućnost regulisanja vremena u kojem su ventili otvoreni i zatvoreni. Time je smanjena potrošnja i emisija izduvnih gasova uz veću snagu motora. Performanse su bolje, a samim tim i uživanje za upravljačem. Za razliku od turbo dizel motora, kod kojih je ključno kontrolisati način, vreme i količinu ubrizganog goriva, kod benzinskih motora najvažnija je kontrola vazduha neophodnog za sagorevanje. MultiAir sistem meri protok vazduha na ulazu u samu komoru cilindra pomoću napredne kontrole i upravljanja usisnim ventilima. Na sadašnjim motorima bregaste upravljaju radom ventila. Dakle, mehanička veza je ključna za rad ventila, koji direktno zavise od okretaja bregaste osovine. MultiAir tehnologija precizno kontroliše i prilagođava rad usisnih ventila.

B Todorovic DSCN0906Zahvaljujući ovoj tehnologiji, režim otvaranja i zatvaranja ventila više nije zavisan od pukog okretanja bregaste, već se on može prilagođavati zavisno od režima vožnje. Ceo sistem zavisi od jednog klipa koji se pomera na osnovu okretanja bregaste. Taj klip je povezan sa usisnim ventilima, međutim ta veza nije direktna, nego ide pomoću hidraulične veze, koju kontroliše solenoid. Solenoid može biti totalno zatvoren i onda dobijamo sistem koji se u suštini ne razlikuje od sadašnjeg, jer je tada uspostavljena direktna mehanička veza između usisne bregaste i ventila, tako da se ventili otvaraju i zatvaraju onako kako bregasta diktira. Kada je solenoid otvoren, veza sa bregastom ne postoji i usisni ventil više ne prati okrete bregaste, već se zatvara pod uticajem opruge. Vreme i dužina otvaranja i zatvaranja solenoida kontroliše elektronika (već pomenuti DNA sistem), i upravo podešavanjem tog vremena utiče se na celokupni rad motora. Kada se želi puna, maksimalna snaga, solenoid je potpuno zatvoren i postoji puna kontrola rada usisnih ventila na osnovu okretanja bregaste koja je opet tako napravljena da omogući maksimalnu snagu na visokim obrtajima tako što će držati usisne ventile duže otvorenim. Na niskim obrtajima, solenoid se otvara na obodima profila bregaste kako bi se omogućilo kratko otvaranje usisnog ventila, što sprečava povratno strujanje vazduha iz cilindara i obezbeđuje maksimalnu količinu vazduha u cilindrima.
ALFA ROMEO: Inovativni MultiAir sistem napajanja

Ovaj moćni, Hi-tech agregat “pogura” Alfu do izmerenih 221 km/h u Dynamic režimu, što je za 3 km/h brže od fabričkog obećanja. Brzina se lepo oseća, a kontrola na upravljaču je izvrsna, kao da vozite BMW i, nećete mi verovati, ali tada poželite da imate makar onaj motor od 235 KS (1.8 TBi), iako se već krećete brzinom koja je dosta iznad granice “zdravog razuma”. Uostalom, kao što se kaže, brzina nikada nikog nije ubila, već prebrzo i nenadano zaustavljanje. Kada smo kod zaustavljanja, mogu da se zakunem u ove kočnice, jer su me “spasile” u više navrata. Brzina papučice kočnice je nešto neverovatno. Ogibljenje je jako čvrsto, sigurno podešeno, ali ne i neudobno – naprotiv. Što je najvažnije, dobro je izolovano, tako da se ne čuje puno zvukova od lošeg kolovoza. Nemački autobanovi su kao stvoreni za ovaj automobil, a možda još i više brze italijanske auto strade. Nisu ni nemački automobili ono što su bili. Opel na primet danas ima veći broj kvarova od modela Alfa Romea.

Aleksandar Todorovic AlfaMožda bi bilo mudro, ako ste “običan” čovek, da zauzdate vaše predrasude i oslobodite se uverenja da samo Nemci prave dobre automobile, a da se ostali “igraju” montiranjem “igračaka”. Kompletna elektronika u Alfi je Nemačka, ali ja bih mnogo više voleo da je japanskog porekla, kao što su oni roboti u Italiji i Kragujevcu. Dok ne stigne Civic R, preporučujem vam Alfa Romeo Giuliettu 1.4 TB sa 170 KS, pa neka ide život.

Ostavite komentar