Najboljiauto.com: ALFA GIULIETA ILI MEGANE?

Pitanje: Poštovani g.Todoroviću dopada mi se Alfa Romeo Giulietta, pa me zanima koje je karakteristike izdvajaju u odnosu na druge modele iz kompakt klase, pre svega mislim na filing u vožnji i koji bi motor preporučili. Da li Megane može da se poredi sa ovom Alfom? Unapred hvala. Marko, vaš redovni čitalac.

najbolji-_auto_logo_670-Odgovora Aleksandar Todorović: Poštovani gospodine Marko, hvala na zanimljivom pitanju i hvala na poverenju. Alfa Romeo je konstruisao jedan izuzetan automobil, model Giulietu, koji pripada kompakt klasi, ali je zapravo klasa za sebe. Danas kada svi automobili imaju gotovo sličnu, ili istu opremu, motore slične snage i zapremine, razlike na papiru vrlo često nisu velike, ili su jako male. Megane ne može da se poredi sa ovom Alfom.

Zbog toga neki kupci mogu biti veoma zbunjeni. Pa ipak, moderna elektronika, može uvek pomoći da se od dobrog automobila izvuče maksimum, a ova Alfa Giulieta je kontstriisana tako da vozačima pruži maksimalni filing za volanom, maksimalni nido dinamike, i hendlinga, a da ostane u svakom situaciji dovoljno sigurna i predvidljiva. Alfa Giulieta je definitivno najzbavaniji automobil za vožnju u ovoj klasi, i nudi najbolju trakciju u svojoj klasi, kao što je to nekada nudila Alfa 159. Za razliku od pomenute limuzine, Giulieta ima nešto jednostavnije rešeno ogibljenje, što znači i da je jeftinije za održavanje, ali se to u vožnji ne primeti. Volan je direktan, jako precizan, i šalje uvek sasvim dovoljno informacija šta se dešava pod točkovima, dakle sušta suprotnost onoga što nudi Citroen C4 ili Renault Megane.

Giulietta je automobil koji će se proizvoditi isključivo u petovratnoj karoserijskoj verziji. Dimenzijama pomalo i izlazi iz kompakt klase 435 x 180 x 146 cm, međuosovinski razmak joj je 263 cm, a duži je 9 cm u odnosu na model 147. Prtljažnika od 350 litara spada u prosek klase, ali atraktivan, avangardni dizajn sigurno ne, kao i sjajani agregati, odnosno najmoderniji turbo benzinci i turbo dizelaši common-rail. Imajte na umu sledeće, da niko u ovoj klasi, i za ovaj novac ne nudi ništa slično, osim možda Honde, sa novim modelom Civica, koji je pre par dana ušao na tržište, i koji još nisam testirao. Prethodni Civic, je jedini model koji po filingu vožnje pomalo podseća na Alfu.

renault_megane Sve što je kod Honde bilo odlično, što se upravljivosti i dinamike tiče, to je kod Alfe izvrsno, uostalom, Giulieta je noviji model. Kada napravite test vožnje sa novom Astrom, Golfom, Aurisom ili Meganom, a onda nakon toga sedite u Giuliettu, i primetite koliko na sve komande u njoj reaguje brzo.

Svi automobili koji se nude za Giulietu su izvrsni. Možda je samo osnovni turbo benzinac od 120 KS i 206 Nm namenjen vozačima koji se zadovoljavaju odličnim performansma, ali ne i sportskim. Čak se i da turbo dizelom od 1,6 litara JTDM od 105 KS može jutiri veoma brzo zahvaljujući obrtnom momentu od 290 Nm. Pa ipak, ovaj motor je samo odličan uvod u Alfin svet brze i zabavne vožnje, jer su prava stvar oni snažniji motori u ponudi. Ako to vaš džep dozvoljava odaberite 2.0 JTDM 16V od 170 KS i 320 Nm, onaj slabiji od 140 KS vam neće pružiti vožnju od koje će vam zastati dah, osim ako vam 205 km/h nije sasvim dovoljno (snažnija verzija juri 218 km/h). Turbo benzinac od 235 KS je ipak izbor broj jedan, jer ima Alfin zvuk, i jer stotku lovi za 6,8 sekundi, a to je već jako ozbiljno ubrzanje, šteta što ima i jako ozbiljnu potrošnju, u proseku 9,5 litara, ali u uslovima gradske vožnje preko 12,0 litara beznzina što možda i nije previše imajuću u vidu snagu agregata. Na kraju svega, ipak odaberite neki turbo dizel, ne samo što su štedljiviji, već i zbog više obrtnog momena, a i trajniji su, jer turbina mnogo više napreže benzinske motore.

REŠITE VAŠE DILEME, KUPITE AUTOMOBIL KOJI VAM NAJVIŠE ODGOVORA, POŠALJITE VAŠE PITANJE OVDE (KLIKNI).

Želim da kupim Fiat sa JTD motorom

Rover 75 ili Opel Vectra?

Lacetti ili Meriva?

Kupujem Toyotu Avensis: koji motor da odaberem?

Da li je dobra ova Corsa bez klime a sa plinom?

vodic-za-kupovinu-automobila

Konkretna pitanja: u kakvom su stanju HDI i JTD motori sa 250.000 km?

Šta je po Vama pametnija kupovina: Passat ili Mercedes B klase?

Ognjen Panić: šta da kupim Doblo ili Sedici?

Interesuje me Dacia Duster i Doker

Interesuje me Dacia Duster i Doker

Koji auto odabrati sa automatskim menjačem?

najbolji-_auto_logo_670-

Ostavite komentar