Alfa 159 ili Ford Mondeo?

Poštovani gospodine Todoroviću, molim Vas da mi pomognete oko izbora automobila – Ford Mondeo karavan 2,0 ili Alfa Romeo 159 1,9 karavan? Spremni smo da izdvojimo oko 8.000 – 9.000 EUR. U pitanju je četvoročlana porodica (dvoje male dece), godišnje prelazimo oko 15.000 km? Da li možda razmišljati i o Mondeu benzincu 1,8? Ili imate neki drugi predlog?

P.S. Slično pitanje sam Vam postavio za vreme trajanja sajma, pa pretpostavljam da zbog gužve niste stigli da odgovorite. Pohvale za Vaše savete, odgovore i profesionalnost se podrazumevaju, tako da ih neću ponavljati :-). Veliki pozdrav. Miki.

Odgovor Aleksandra Todorovića: Uvaženi g.Miki, na benzinac 1.8 u tako velikom automobilu kao što je Mondeo zaboravite. Zapravo, taj Forodov agregat od 1,8 litara nije tako loš naprotiv, vrlo je pouzdan, dugovečan, i može održavati sasvim pristojene putne brzine na autoputu, pa i više od toga. Međutim, atmosferski benzinac na regionalnim putevima, kod preticanaj zahteva mnogo šaltanja, gas do poda, i “nudi ruzična preticanja”, da li vam to treba? Turbo dizelaš 2.0 TDCi ima dva puta više obrtnog momenta od benzinca, pa je i preticanje ugodnije, brže.

Foto: Branka Todorović

Kod Alfe 159 je sve jasno. Osnovno dizelaš 1.9 od 120 KS je dugovečniji, pouzdaniji, onaj snažniji od 150 KS nudi performarnse koje su primerenije ovoj sportskoj limuzini.

Oba automobila prosto obožavam, jako se dobro ponašaju u svim uslovima vožnje. Mondeo je prostraniji, udobniji, tiši, i za nijansu pouzdaniji (namerno nisam napisao kvalitetniji, jer su po meni materijali ugrađeni u Alfu jednako dobrog kvaliteta).

Mondeo ima nešto robustniji trap, mnogo više prostora na zadnjem sedištu, bolju zvučnu izolaciju, i bolje ispunjava porodične zadatke, jer ima i veći praktičniji gepek, bez obzira da li se radi o limuzinama, ili karavanima. Nude takođe i zabavnu vožnju, jer je servo upravljač Forda još bolje podešen od onog na Alfi (možda će vam to biti malo čudno da prihvatite), a kočnice su jednako dobre, ako ne i za “dlaku” bolje. Jedino je dizajn, ubedjivo na strani Alfe, a pored dizajna, ruku pod ruku ide i lakša prodaja.

PITAJTE ALEKSANDRA TODOROVIĆA: Kupite nov ili polovan auto po vašoj meri

G.Todoroviću: Šta mislite o OMV dizelu MaxMotion?

REŠITE VAŠE DILEME, KUPITE AUTOMOBIL KOJI VAM NAJVIŠE ODGOVORA, POŠALJITE VAŠE PITANJE OVDE (KLIKNI).

Želim da kupim Fiat sa JTD motorom

Rover 75 ili Opel Vectra?

Lacetti ili Meriva?

Kupujem Toyotu Avensis: koji motor da odaberem?

Da li je dobra ova Corsa bez klime a sa plinom?

vodic-za-kupovinu-automobila

Konkretna pitanja: u kakvom su stanju HDI i JTD motori sa 250.000 km?

Šta je po Vama pametnija kupovina: Passat ili Mercedes B klase?

Ognjen Panić: šta da kupim Doblo ili Sedici?

Interesuje me Dacia Duster i Doker

Interesuje me Dacia Duster i Doker

Koji auto odabrati sa automatskim menjačem?

najbolji-_auto_logo_670-

Ostavite komentar