Posle Corse kupujem Fiat 500L: da li grešim?

Pitanje: Jako mi se dopada Fiat 500L. Ja sam krupan, težak i visok čovek. Meni je Corsa tesna. Izrazito je protiv podizanja kredita, kaže da to nije pametno, i sada situacija nije za kredit. Koliko je 500L bolji i sigurniji automobil od Corse?

Moram da dodam. postoji mogućnost da prodamo Corsu, dodamo nekih 3.000 evra na kredit uy manju ratu od 50 evra u odnosu na ficka i kupimo remault megane 2009 1.6 benz.meni se i svidja i ne, supruga je istog misljenja, mada joj se vise dopada francuyz. raymisljao sam i o merivi, posto sam visok i krupan, 2007, 2008 god. benz. iyvinite sto sam se ovoliko raspisao, ali moram ovo da resim sto pre. hvala postovani majstore odgovora o automobilima. Znači, Corsa D 2008 1.2 ili 500 L, rata je 112 evra, Corsa bi išla kao učešće, sa paketom 1.Corsa bi onda vredela oko 4.000 evra. To je prva varijanta.
 
Druga je Corsa ili Megane 3, benzinac 1.6. 2009. Doplata 3500 evra. Ona sa malo predjenih kilometara je izgleda prodata, tako da cu morati tražiti drugu. Rata bi bila oko 70 evra ipak. Nov 500L sa tom ratom, ili Megane 3 2009 ili 2010 sa tom ratom? Ili da ostanemo sa Corsom? Ili možda Meriva 2008,09 benzinka. To samo Vi mozete da procenite. Napominjem da nemam novca za razbacivanje ni blizu, zivimo skromno.
 
Novac sam već uplatio, 1,000 dinara (499 dinara je jako malo za vaše odgovore) i potpuno vas  podržavam da Vase odgovore treba naplatiti. Verujte mi da novac teško stičem I nedovoljno, ali  Vi toliko znate da je potpuno apsurdno da dajete odgovore besplatno!

[table]Ime i prezime: Damir Radojkovic
Da li biste platili za odgovor?: Da[/table]

Odgovara Aleksandar Todorović:  Poštovani gospodine Radojkoviću, hvala vam na poverenju, I hvala vam što mislite da moji odgovori vrede više od 500 dinara. Ljud šalju pitanja, i uplaćuju novac, posle prvog početnog šoka, koji je trajao gotovo nedelju dana. Ne želim da trošim svoje dragoceno vreme i znanje, na nekog ko nema nameru da kupuje automobil, već moje rubrike doživljava kao neki Forum, a moj sajt nema nikakve veze sa forumima, jer je upoređujem automobile koja sam detaljno testirao, i to profesionalno radim 11 godina. Vaša žena racionalno razmišlja, možda biste trebali da je poslušate vremena su teška, neizvesna, uskoro dobijamo još goru Vladu od ove koju imamo. Međutim, ja uvek glasam za bezbedniji, bolji i noviji automobil. Verujem da su vam primanja skromna, ali život nema cenu.

Postoji pasivna, i aktivna bezbednost. Kod pasiven bezbednosi vaša Corsa nije loša, prošla je nešto slabije na kreš testu od Fiata 500L, nudi slabiju zaštitu za glavu putnika (to “nije tako bitno” šta će vam glava na ramenima, treba uštedeti tih 100 evra mesečno).  Osim toga, 500L je teži u proseku 200 kg od Corse, što nije mala razlika. Imajte na umu da možete p porediti rezultate EuroNCAP kreš testa samo modela iste klase, i iste težine. Automobili u kreš testu udaraju u fiksnu prepreku, fiksne težine. Kad se dva automobila frontalno sudaraju, različite težine a iste čvrstoće, lošije prolazi lakši automobil, zbog preraspodela sila. Teži automobil sa lakoćom odbacuje lakši sa puta, a kada se auto nađe u jarku, šanse da preživite su mnogo manje.

Fiat 500L ima ima i bolje kočnice, nudi kraću zaustavni put. Ima i ESP, koji sam detaljno opisao u prethodnom odgovoru od pre nekoliko dana. Vaša Corsa nema ESP, i to je veliki nedostatak, jer pri iznenadnom preprekom na putu, vi ste praktično nemoćni sa Corsom, jer ćete pri naglom manevru izgubiti kontrolu nad vozilom, osim ako niste vrhunski vozača, i sa dovoljno iskustva sa vožnjom po snegu, ledu, kiši.

ESP ne služi samo da biste mogli da brže prođete kroz krivinu, već da biste uvek ostali na putu, i željenom pravcu. Fiat 500L je osim toga mnogo udobniji, komforniji od Corse, a nudi i daleko bolju preglednost, posebno u gradu. Videti, i biti viđen je odnosni preduslov da izbegnete sudar, i sačuvate glavu, da li me razumete? Vaša žena nije imala ove informacije, da jeste sigurno vas ne bi terala da i dalje vozite Corsu D, i sebe i vašu porodicu izlažete mnogo većem riziku.

500 L   1-3-DSCN1353Osim što je vrhunski izrađen, Fiat 500L je i izuzetno tih – samo 67 dB pri 130 km/h. Niko u ovoj klasi ne nudi takvu tišinu. Udobnost je prosto izvanredna, sedišta su udobna, a visok položaj zadnje klupe je gotovo “kraljevski”, pa je jednako zanimljivo voziti i biti vožen u Fiatu 500L. Njegov glavni konkurent, Opel Meriva, ipak nudi manje. No, kada smo već kod Merive, Fiat 500L je mnogo drugačiji i bolji automobil – prefinjeniji i uglađeniji, ali i lepši od kompletne konkurencije. Ovaj auto morate testirati, zato zakažite test vožnju u najbližem Fiatovom auto salonu, jer u suprotnom ovaj tekst nema nikakvog smisla.

Stara, polovna Meriva nikako ne može da se poredi sa Fiatom 500L,a ne može ni Megane 1.6 16V.

Italijanima se mora priznati da su, po pitanju dizajna, i dalje nenadmašni. Proporcije nisu tako idealne kao kod malog Fiata 500, ali MPV iz Kragujevca ima maštovitiji enterijer i daleko ugodniji i prostraniji putnički prostor, u kome veoma udobno mogu da se smeste košarkaši i osobe raskošnijih dimenzija. Visoki krov čini atmosferu u automobilu znatno prijatnijom i manje klaustrofobičnom. Motor je provereni, pouzdani 1.4-litarski Fire benzinac sa 16 ventila, dve bregaste osovine i 95 KS pri 5.500 obrtaja radilice. Postiže najveći obrtni moment od 127 Nm pri 4.500 obrtaja u minuti radilice. U kombinaciji sa šestostepenim ručnim menjačem prilično dugih hodova, novi Fiat 500L sa ovim motorom postiže najveću brzinu od 170 km/h, čak i sa zimskim pneumaticima, a do “stotke” ubrzava za 12,8 sekundi. Prosečna potrošnja goriva na testu iznela je 7,8 litara, iako je auto vožen i po snegu, a klima uređaj je radio bar svaki drugi dan tokom testa.

corsa biciklKod Corse, razočarava sedište pozadi, sa kratkim naslonom koje uz to nije dovoljno dobro profilisano. Preglednost je dobra, ali ne i najbolja u klasi zbog preglomaznog C stuba, koji vas prosto tera da doplatite za parkirne senzore (uostalom, kome bi ih onda prodali?). Mala nosivost od samo 390 kg (kod Pola je 510 kg) zaista ljuti, kao i činjenica da se kod osnovnog paketa opreme Essentia ne dobija čak ni deljiva zadnja klupa.

Zvučna izolacije je bolja nego kod Astre Classic, ali izmerenih 73 dB pri brzini od 130 km/h potvrđuje da je Corsa D bučnija od modela Grande Punto, Getz i Clio 3, koji sa 71 dB pružaju svojim putnicima za 20% više tišine, pri čemu bolju izolaciju ima i Peugeot 207. Opelu pri brzini od 100 km/h do zaustavljanja treba za 2,0 m više od Grande Punta, Yarisa II, Clia 3 i Peugeota 207, s tim da i Škoda Fabia II bolje koči. Utisak popravlja pedala kočnice koja se lako dozira, kao i činjenica da pri ekstremno oštrim kočenjima Corsa dobro drži pravac. Menjač je dobro usklađen sa mogućnostima motora, ali nije najprecizniji u ovoj klasi vozila –  tako da ćete biti zadovoljno menjačem u Fiatu 500L.

Opel Corsa 2011Mada Opelov motor od 1,2 litra i 80 KS, sa maksimalnim obrtnim momentom od 110 Nm pri relativno visokih 4.000 o./min., predstavlja skromnu motorizaciju, ubrzanje do stotke za realnih 14 s nije ni toliko loše.

Najvažnije sam ipak ostavio za kraj. Svi zaboravljaju da je udobnost jako važna, i da zapravo bezbednost putnika mnogo zavisi od njega. Kako to? Jednostavno, dok ste za volanom Fiata 500L manje ste nervozni, sedite udobnije, posle 3h vožnje vas ne boli kičma, karlični deo, u kabini je tiše, opuštenije, samim tim vozite sporije, manje žurite, jer i sami znate da ubrzate kad postanete umorni, zar ne?

A da kupite od nekog Fiatovog dilera testni 500l star oko 6 meseci, on mora biti jeftiniji od 11,000 evra? Molim vas neka nova pitanja piše vaša žena, želim da čujem šta nju muči prilikom izbora automobila.

Ovo je skraćena verzija odgovora: mnogo detaljniji odgovor sam poslao g.Radakoviću na mejl, kao još neke odgovore, na njegova dodatna pitanja.

Damir Radojković se zahvaljuje: Poštovani g.Todoroviću, poslali ste mi zaista sjajan odgovor. Uostalom, od takvog znalca sam to i očekivao. a ipak dobio puno više. Supruga je malo omekšala, ne mnogo, ali sada drugačije razmišlja o fićku. Glavni problem joj je kredit. Velika je rata, a vremena šugava. Pišem ipak ja, jer mi reče da sam muško, da ja pišem. ajde dobro, da i ja budem malo muško. Nisam zažalio što sam platio za odgovor, a danas ću vam uplatiti još novca, jer ste mi odgovorili na još nekoliko dodatnih pitanja. Ljudi ipak žele da plate za vaše znanje.

TESTIRALI SMO: Toyota Prius III

POSETILI SMO: Peugeotov salon – Trgoauto, Novi Sad

POSETILI SMO: Fiatov auto salon – Stojanov, Novi Sad

TESTIRALI SMO: Fiat Punto 1.3 mjtd 85 ks

 

Ostavite komentar