Da li je Clio 3 bolji automobil od Grande Punta 1.2?

Pitanje: Uvaženi gospodine Todoroviću, dopadaju mi se dva automobila, pa vih voleo da mi ih uporedite. Kupujem auto star 4-5 godina, to je neka moja realnost. Neću da kupim dizelaša jer prelazim trenutno oko 10,000 km, kad žena dobije dozvolu biće nešto više, ali mislim da je za mene benzinac bolji izbor. Znamo da je Grande Punto jeftiniji za održavanje a da je Clio udobniji. Koji biste automobil odabrali da ste na mom mestu? Imam ćerku koja ima 6 godina, drugo dete za sada ne planiramo. Hvala puno na odgovoru u ime moje porodice. Jovan Milić. Pročitaj više (klikni ovde).

Najgori auto: Suzuki Swift osvojio nula zvezdica na kreš testu

Izbor pneumatika kod Astre i potrošnja ulja na TSI motorima

Kupujem polovan automobil: uporedite mi razne modele za 6.000 evra

Pitali ste A.Todorovića: Da li kupiti Corollu 1.4 D-4D ili Octaviju 1.6 TDI?

TESTIRALI SMO: Toyota Corolla 1.6 Valvematic

TESTIRALI SMO 1.000 km: Toyota Avensis 2.0 D-4D

TESTIRALI SMO: Novi Nissan Juke 1.2 DIG-T

TESTIRALI SMO: Honda Civic 1.8 i-VTEC Tourer

najbolji       _auto_logo_670Odgovara Aleksandar Todorović: Poštovani g.Miliću, kad bi budete poslali vaše dopunjeno pitanje, odgovoriću vam direktno na mejl mnogo detaljnije, sada ću vam samo ukratko uporediti ove automobile.

Grande Punto i Clio 3 nisu najporodavaniji, ni najcenjeniji automobilu u svojoj klasi, B segmentu, ali koštaju manje od nemačke konkurencije i imaju neke osobine koje ih izdvajaju od brojnih modela.

Danas je cena održavanja kod automobila jako bitna, posebno kupcima polovnjaka, ali te razlike i nisu tako velike. Naime, vi možete kupiti originalne delove raznih proizvođača, pa različitim cenama, a ako ste u nezavidnoj finansijskoj sutaciji, možete kupiti i mnogo jeftinije delove iz Turske, koji ponekad i nisu tako loš izbor, ako se radi o sitnicama (kao što je recimo retrvozor). Osim toga ne morate održavati kola u ovlašćenim servisima (iako je to navodno bolje), i možete se cenjkati sa cenom servisa, danas je velika kriza, servisima se prepolovio broj klijenata, jer ljudi sve manje voze, a kada manje voze automobili se i manje kvare. Dakle, održavanje Clia III nije znatno skuplje od cene održavanja Grande Punta, razlike su manje nego što vi mislite. Veliki Punto je definitivno pravi vozački auto. Izuzetno je stabilan, upravljiv, zabavan za vožnju i dovoljno prostran. Kupce je očarao pre svega odličnim dizajnom, dok su ljubitelji FIAT-ovih automobila praktično oduševljeni. Punto je osetno drugačiji od onoga što nudi konkurencija, dok u proseku košta manje od nje.

reno-polovanNajslabiji agregat koji Renault ugrađuje u novi Clio je upravo ovaj na testu, od 1.2 litra, 16 ventila, sa jednim bregastim vratilom i 75 KS. To je znatno više od osnovnih motora koje konkurencija ugrađuje u Grande Punto (65 KS), Yaris II (68 KS), VW Polo (64 KS), C3 (60 KS) i Corsu (60 KS). Zbog toga je sa ovim agregatom moguće ugodno brzo putovati autoputem, pre svega jer peti stepen prenosa nije predugačko izračunat pa je relativno lako održavati brzinski prosek od 130-140 km/h. Na tim brzinama motor se vrti na obrtajima koji su daleko od crvenog polja, i dovoljno je tih sve do 5.000 o/min.

Maksimalnu brzinu od 167 km/h dohvati posle dužeg zaleta, a čak i tada u putničkom prostoru ostaje dovoljno tiho. Agregat raspolaže sa relativno malim obrtnim momentom od 105 Nm tek pri 4.250 obr./min., tako da morate vredno prebacivati stepene prenosa. Međutim, ono što smeta pri velikim brzinama je bezosećajni progresivni elektrohidraulični servo upravljač koji vozaču šalje premalo povratnih informacija. Fiatov osnovni motor od 8 ventila i 65 KS je poprilično nejak za Grande Punto, i od njega ne možete očekivati pristojne performanse, ima slaba međuubrzanja.

Grande Punto volim da vozim, auto je zaista upravljiv, i dovoljno direktan, lepo se ponaša u krivinama, iako je tvrđi nego što bih ja to voleo, ali nikako ga ne bih kupio sa motorom 1.2, koji je lenj, trom, i nedovoljno snažan. Grande Punto sa 1.3 Multijet motorom je nešto sasvim drugo, a još je bolje ako možete da priuštite verziju sa turbo dizel agregatom od 1,9 litara, to je odličan izbor,a ko želite auto sa dobrim performansama i pouzdanim motorom.

veliki-puntoOdabrao bih Grande Punto, jer nudi više za isti novac, a to znači da možete kupiti mlađi Fiat sa manje kilometara, nego stariji Clio 3 sa većom kilometražom.

Koji polovan auto kupiti: Mazdu 6, Volvo S60, ili Ford Mondeo?

Težak izbor: Honda CR-V, RAV4, Passat ili Avensis?

Kupujem Toyotu Verso: Koji motor da odaberem?

TESTIRALI SMO: Opel Astra Sedan 1.4 Turbo

TESTIRALI SMO 1.000 km: Toyota Avensis 2.0 D-4D

TESTIRALI SMO: Toyota Corolla 1.6 Valvematic

Najgori auto: Suzuki Swift osvojio nula zvezdica na kreš testu

Ostavite komentar