G.Todoroviću šta da kupim Hyundai Accent ili i30?

Pitanje: Poštavani Aleksandre, pronašao sam nekoliko oglasa, sa nekima sam i ostvario kontakt i već se polako dogovaramo, brže nego što sam očekivao imam interesenata za moj stari auto, a i za zamenu Accenta za skuplje, pa Vam postavljam sledeće pitanje: Koji auto mi preporučujete, moj favorit je poslednja generacija Accenta, a vidim da se i i30 može naći za malo više novca. Da li je to pametno ulaganje, 1000 eur za noviji model automobila? I drugo pitanje koje nisam ni imao do nedavno je da li mi preporučujete dizel ili benzinca? Uvek sam vozio na benzin ili na benzin+gas, tako da nisam razmišljao o dizelašu, ali vidim da ne preporučujete ugradnju gasa u novije automobile, pa sam došao do dileme zašto ne dizel.

Automobil koristim za kraće relacije po gradu, za odlazak do sela nekoliko puta mesečno i za duži put 1-2 puta godišnje, imamo 3 dece tako da nam treba malo više mesta u gepeku, Accentovih 330l zadovoljava naše potrebe.

Dopuna pitanja:

1. Možda mi je lakše da napišem šta mi se svidelo, jer ima jako malo stvari koje mi smetaju… 🙂 čuje se kvrckanje plastike kod vozačevih vrata – kod uveta pri sporoj vožnji, pri većim brzinama nije toliko upadljivo, neki limeni zvuk ispod haube na brzinama oko 50-60 tj na određenim obrtajima, majstor dotegao neki lim, sada se čuje mnogo ređe, rđa koja mi se pojavila na rubovima, a vidim da svaki treći Accent te generacije u gradu ima taj problem, loše zadnje kočnice (uvek sam na donjoj granici za prolaz sa zadnjim kočnicama, nekad me i vrate na popravni), menjao sam cilindre i pakne, bude malo bolje. Pun auto + klima + uzbrdica nisu lak zadatak za 86ks, samo jedan ili dva faktora nisu toliki problem.

2. Nije mi bitna dodatna oprema, mora da ima klimu,

3. pouzdanost, jeftino održavanje, udobnost i osećaj u vožnji, preglednost koju ovaj Accent ima, niska potrošnja. Nadama se da sam pomogao sa odgovorima,

Ime i prezime: D.Kujović
Kada planirate kupovinu?: do nove godine
Kakav auto kupujete?: polovan
Koliko novca želite da potrošite?: 5.500 €
Šta trenutno vozite?: Hyundai Accent 1,3 (63kw) benzin + plin, 2001.g.
Između kojih se automobila dvoumite?: Hyundai Accent 2007-2009, Hyundai i30, Mazda 3, Toyota Corolla
Gde ste čuli za ovaj sajt?: google, pretraživao sam po imenu Aleksandar Todorović jer su mi Vaši saveti pre 6 godina pomogli da se odlučim za Accenta
Koliko kilometara godišnje prelazite? : 10.000 km
Da li biste platili da vam pronađem auto?: Da

Odgovara Aleksandar Todorović: Uvaženi g.Kujoviću, Accent poslednje generacije jeste zaista ozbiljna evolucija automobila koji imate, i može čak da parira većem, modernijem, i bezbednijem modelu i30 koji ima evropsko poreklo. Hyundai Accent, i vaš, i noviji model dolazi iz Koreje. To znači da ima mekano podešeno ogibljenje, po ukusu i kupaca u Srbiji. Accent vrlo dobro apsorbuje neravnine sa puta, i dovoljno je stabilan, posebno imajući u vidu koji su se agregati u njega ugrađivali.

Hyundai i30 je ipak nešto drugo, automobil konstruisan po evropskim standardima, za evropskog kupca, a proizveden u Evropi. Nudi više stabilnosti, tvrđe ogibljenje, neutralnije ponašanje u krivinama, i jeste komforniji. Kvalitet oba modela je dobar.

Foto: Aleksandar Todorović

Accent kokpit A TodorovicAccent možda nije skrojen po ukusu evropskog kupca, ali se u svetu dobro prodavao. Meni se posebno dopada markantna prednja maska između velikih svetlosnih grupa, koja se savršeno utapa sa masivnim, lepo zaobljenim odbojnikom. Meni je dizajn Accenta dopadljiviji. Hyundai i30 deluje moderno, ali sa „rezervisanim“ linijama, njegova silueta jeste originalna, ali ne i avangardna.
Kod Accenta vlada drugačiji stil. Zadnja svetlosna grupa Accenta je simpatično skrojena, odlično razbijajući monotoniju velikog poklopca prtljažnika, koji inače nudi 390 litara korisnog prostora, više nego što sada imate, i mogu reći da je to veliki gepek za klasu koju ovaj model pripada, a pripada negde na sredini između B i C segmenta.  

OVO JE SAMO UVOD, DEO ODGOVORA. KOMPLETAN ODGOVOR JE POSLAT G.KUJOVIĆI DIREKTNO NA MEJL.

Iako je konstruisan u Koreji, Accent nudi idealan položaj za volanom, inače podesivim po visini, prijatno malog prečnika i opšivenog kvalitetnom kožom (kod malo boljih paketa opreme), izuzetno je lako pronaći. Dovoljno mesta ima i za glave zahvaljujući visokom krovu, a ulaženje u automobil je zbog toga posebno ugodno. Sve komande su izuzetno mekane, potrebna je vrlo mala sila za pritiskanje papučice kvačila, a kočnice se lako doziraju. Zapravo, imat utisak kao da vozite Toyotu Corollu (naravno prethodnu generaciju), s tom razlikom što Accent ima direktniji i precizniji upravljač, koji je pri malim brzinama ugodno lagan. Servo upravljač je prilično dobar I na modelu i30, ali mi se čini da je kod “evropskog” Hyundaija on malo izveštačeniji.

Finalna obrada kod Accenta je zaista odlična, pa čak ni moje oštro oko nije primetilo ni najmanja odstupanja. Jesu materijali kod modela i30 skuplji, i jesu bolje obrađeni, ali Accent košta manje. Kod Accenta dobrom utisku doprinose i plastični materijali u dve boje, svetlih i tamnih tonova, mada je plastika još uvek tvrda na dodir.

Enterijer je dopadljivo rešen, centralna konzola je evolucija one iz modela Kia Rio (Kia je deo Hyindaia), odnosno preciznije obrađena, a instrumenti su dobro raspoređeni, pregledni i izuzetno prijatno osvetljeni, tako da je noćna vožnja izuzetno ugodna. Uz to me je prijatno iznenadila i jačina svetlosnog snopa, koja se rasprostire dovoljno daleko, ni i30 nema bolje farove. Benzinci koji su se ugrađivali u Accent su pouzdaniji, ali je dizelaš 1.5 CRDi ugodniji za vožnju. Jeste bolji onaj kapacitetniji 1.6 CRDi koji se ugrađivao u i30, ali je Accent lakši. Zagrejan CRDi motor je prilično uglađen, tih i izuzetno elastičan. Prosto je neverovatno koliko ravnomerno razvija snagu, a obrtaji motora rastu začuđujućom brzinom za jedan turbodizel. Uz sve to, najviše me je obradovao izuzetno precizan i dobro usklađen menjač sa mogućnostima motora. Hyundai i30 ima jednako dobar menjač.

Kombinacija dva bregasta vratila, 16 ventila i gore pomenute varijabilne turbine daje maksimalnu snagu od 110 KS iz samo 1.5 litara.  Od 2.000 o/min. motor vuče ravnomerno, i javlja se velikom bukom tek kada pređe 4.000 o/min. Agregat izuzetno brzo prima gas i prosto vas tera da usvojite sportski stil vožnje. Preticanja sa ovim automobilom su izuzetno brza i bezbedna, motor ima mnogo rezerve snage, tako da prosto jedva čekate da sustignete sledeći automobil. Posle četiri dana jurcanja po auto putevima i vožnju  Beogradom, putni računar je pokazao prosečnu potrošnju od 7,5  l evro dizela, što je znatno više od fabričkog obećanja (4,6 l), ali ipak Accent nije žedan automobile, jer umerenijom vožnjom ne troši više od 6,0 – 6,5 litara. Toliko troši i veći motor u Hyundaiju i30, koji ima bolju aerodinamiku, a samim tim su i otpori vazduha manji.

Naveli ste da želite da kupite i Corollu, ali i Mazdu 3. Imajte u vidu, da Accent ne može da parira ovim modelima, ni po komforu, ni po kvalitetu. Jeste Hyundai pouzdaniji od Renaulta, Fiata ili Opela, ali je daleko od Toyote.

Hyundai i30 je idealan izbor svih onih koji su navikli na odličan kvalitet japanskih automobila, jer je korejski proizvođač upravo ovim modelom nadvisio manji deo auto industrije izlazećeg sunca (Suzuki), ali i onih koji vole da voze brzo uz izuzetno nisku potrošnju goriva, koja je na kraju mog testa iznela samo 5,2 litara evro dizela. Pa ako vam se možda smučilo da država od vas pravi magarca, kada god stanete na benzinsku pumpu da natočite najskuplje, a najgore gorivo na Balkanu, možda je pravo rešenje kupovina Hyundaija i30 1.6 CRDi. Naravno, proverite turbinu, pumpu, dizne, trap, i proverite pre kupovine da li je automobil farban.

Zahvaljuje se g.Damir Kujović: Poštovani G.Todoroviću, hvala na detaljnom odgovoru, pomogli ste nam puno da odlučimo šta da radimo, ukoliko budem imao još nekih pitanja javiću se.

 
Srdačan pozdrav,
Damir

Ostavite komentar