Pitanje iz Hrvatske: Mazda 2 2004. ili Honda Jazz iz 2007.god?

Pitanje: Poštovanje g. Todoroviću !! Pozdrav iz Hrvatske. Prije pitanja kratki uvod. Supruga je dugi niz godina vozila Mazdu Demio s plinom koji nam je priredio probleme sa ispušnim ventilima, ali to nju nije pokolebalo u vezi plina, pogotovo jer je puno na autocesti. Ne želi veliki automobil jer pretpostavljam da ste sada to pomislili . Demio je prešao 270 tisuća km i uz puno suza je prodan i sada gledama 2. auto za nju , tih gabarita, obavezno japanski. Njoj se jedino sviđa Mazda 2, i to 1. generacija jer je ćoškasta kao Demio . Ja ju nagovoram na noviji auto Hyundai i20 , Nissan Micra. Sada je dvojba Mazda 2, 2004, dizel, prešao 115 tkm ili Honda Yazz, 2007, 130 tkm, plin Prins. Za Hondu sam ja zaslužan u nagovoru. Moje pitanje je da li su motori u Mazdi 2 identični PSA-Ford 1,4 dizeli ili su ih Japanci dotjerivali?

Pročitao sam Vaš odgovor jednom čitatelju o Mazdi 2 dizel i nasmijao me od srca. Kako se ponaša Yazz na plin, ( nisam izguglao puno o toj kombinaciji), redovito je servisiran, sa štelanjem ventila ( mi smo u Mazdi zbog štelanja ventila spržili ispušne ventile- nismo štelali ventile ). Ili da izbjegavamo plin u malim autima ( nemojte usporedbu sa šporetima, tu se ne slažemo) jer i ovako malo troše. Najbitnije supruga prelazi oko 20 tkm godišnje. Ne želi 2. auto osim kosookoga . Ne bi joj smetao dizel, ali plin joj se sviđa zbog troškova ( radio sam joj ja analize da to nisu tako velike razlike kod malih auta: plaćanje poreza na registraciji u hr, servisi, nemaš rezervnu gumu i sl. Ali ne vrijedi. Koji je Vaš savjet između ova dva ili treći prijedlog. Unaprijed zahvalan, Ognjen Kovačić..

mazda2_01Odgovara Aleksandar Todorović: Uvaženi g.Kovačić, plin, odnosno tečni naftni gas može da vam uštedi dugoročno dosta novca, ali on zaista uništava izduvne ventile, ali ne i samo njih.

Nije moguće porediti turbo dizel agregate sa benzinskim motorima na plin, jer dizelaša nude gotovo dva puta veći obrtni moment, i samim tim osetno bolja međuubrzanja u istom stepenu prenosa. Benzinac mnogo lošije podnosi režim stani-kreni u gradu, tu su dizelaša daleko bolji. Mali dizelaša, kao što je onaj u Mazdi 2, je poreklom iz PSA grupacije, od 68 KS, vrlo je štedljiv, elastičan, uglađen i tih, i on nema skupi plivajući zamajac. Kod benzinca (1.4) je potreban mnogo vredniji rad sa ručicom menjača, i pedalom kvačila, jer tom motoru stalno trebaju visoki obrtaji.

Dizel motor u Mazdi 2 je isti onaj motor kao u Peugeotima, odnosno Citroenima, ali bez brige, ovaj “mali” 1.4 HDI agregat je prilično pouzdan, i nema plivajući zamajac.

Toyotin motor 1.0 VVT-, ali i 1.3 VVT-I nisu baš za preporuku kada je ugradnja gasa u pitanju, ali puno vlasnika ima gas u Yarisu, i tvrde da nemaju puno problema. Yaris inače nije skup za održavanje, ljudi se obično prijatno iznenade sa cenoma originalnih rezervnih delova za Yaris, a iznenade se i dobrim performansama 1.3 VVT-i motora.
Hyundai i20 jeste pristojan automobil, pa i više od toga kada su vozne osobine u pitanju, ali Hyundai nije japanski automobil, pa je i njegov kvalitet prilično daleko od Mazde, Toyote, Honde. Ipak, kvari se manje od Opela, Citroena, Renaulta a košta u proseku manje, te jeste vrlo dobra kupovina ako je dobro održavan. Iskren da budem uživao sam u testiranju Hyundai i20, vrlo stabilan automobil, koji na brzinama primerenim auto putu nije preterano bučan.

Yaris druge generacije, ako na njega mislite, je puno izbalansiraniji i bolji automobil i od stare Mazde 2, ali i ond Honda Jazz, koja ima neke nedopustive mane, iako je nesumnjivo reč o kvalitetnom, i veoma prostranom vozilu, koje jako dobro drži cenu, i brzo pronalazi put do kupaca.

Teško je uporediti stari model Mazde 2, sa novim modelom Honde Jazz. Pošteniji bi bilo uporediti aktuelnu Mazdu sa aktuelnim Jazzom, zar ne? Ali uprkos tome, ja bih bez razmišljanja kupio Mazdu 2 sa turbo dizel common-rail agregatom, koji je izvrstan, i u gradu, i na auto putu. Kad vaša žena oseti “moć” velikog obrtnog momenta (imajući u vidu zapreminu, i snagu motora), nikad više u životu neće hteti da vozi benzinca sa plinom ili bez njega. Ako Mazda 2 ima samo 115.000 km iza sebe, i srazmerno povoljnu cenu (niste mi napisali koliko košta), kupite je!

Honda sa plinom? To je vrlo loš “brak” koji se prilično brzo i loše završava. Ima primeraka koje su vlasnici redovno održavali, i vozili kao po jajima, na niskim obrtajima, pa motori nisu uništeni. Plin i gas do poda je oduvek bio jako loša kombinacija.

Pa ipak, koliko god se vama činio apsurdnim izbor vaše supruge, morate znate da ponekad neki automobili izuzetno puno odgovoraju određenim tipovima vozača. Možda je prva generacije Mazde 2, samo ozbiljna evolucija Mazde Demio (koja je po meni bio izvrstan automobil sa lošim dizajnom), ali je to upravljiv, stabilan, kvalitetan, i ugodan auto za vožnju. I preglednost tog automobila nije loša, kao ni kočnice, koje se menja pregrevaju nego kod Honda Jazz.

Nissan Micra je jedan čudesno dobro posložen automobil. Naravno Micra nudi manje mesta za putnika, manji prtljažnik, manji nivo komfora, na kraju to je više automobil A, a ne B segmenta, uporedite dimenzije malo bolje, pa ćete i sami izvući zaključak. Možda je od pobrojanih modela, upravo Nissan najtemeljnije napravljen, iako dizel motor 1.5 DCI iz Renaulta jeste veoma nežan, i zahtevan za održavanje, mnogo su pouzdaniji benzinci.

Jazz pored moraMazda 2 i Honda Jazz zaista imaju odličnu finalnu obradu, a po izboru ugrađenih materijala izdvajaju se iz klase kojoj ovi mali – veliki automobili pripadaju. Demio koju Vi vozite ima stari provereni benzinski motor oplemenjen ubrizgavanjem u više tačaka. Motor je sam po sebi dovoljno snažan (75 KS), ali nije baš pretereano uglađen. Do brzine od 100 km/h Vaš Demio 1.3 (72 KS) stiže za solidnih 13,6 s, što je po mom mišljenju daleko od startnog automobila, ali zahvaljujući ipak pristojnoj zvučnoj izolaciji često i ne primićujete koliko se motor napreže prilikom oštrih ubrzanja.

Mazda 2 sa motorom od 1.3 litara i 75 KS, prilično ravnomerno razvija snagu i do stotke stigne za 15,1 s, a ako nastavite da ubrzavate dohvatićete 163 km/h. Motor ima dva bragasta vratila (16 ventila, te maksimalnim obrtnim momentom od 110 Nm pri 4.000 o/min. Mazda 2 nije manji automobil od Jazza, mada nudi manje mesta za putnika, i teška je 1.112 kg.

Mazda 2 sa turbo dizel motorom je nešto sasvim drugo. Ima obrtni moment od 160 Nm, ali još pri samo 2.000 o./min radilice, a to puno znači. U proseku troši samo 5,5 litara evro dizela, dok se benzinac 1.3 (1.242 cccm) zadovoljava sa 8 litara benzina, odnosno sa 9-10 litara plina.

Dakle ako ste zadovoljni Demijom, razmislite ozbiljno i o Mazdi 2, čak i sa benzinskim motorom

Ja u nju plin ne bih ugrađivao, već bi vozio sporije, obazrivije, i tome uštedeo mnogo novca na gorivu.

Mazda 2 možda nije bolji automobil od Jazza, kada saberemo sve karakteristike, i njihove ocene, Ali Mazda 2 ima bolje, ubedljivije kočnice (pri brzini od 100 km/h zaustavlja se za 39 m, novi Jazz potroši 42 m), manji krug okretanja (10,3 m naspram 10,6 Hondinih, Micra je tu najbolja sa samo 9,9 m), precizniji, direktniji servo upravljač, bolje farove, kvalitetniju ugrađenu plastiku, na koncu svega košta primetno manje. Prosto Honda Jazz je precenjena, a Mazda 2 prve generacije, zbog svoje nepopularnosti košta manje nego što vredi. Ako nemate puno novca, ili novac za bacanje, radije odaberite neku Mazdu 2 u tip top stanju, nego prosečno održavani, i skuplji Jazz.

Zadovoljni vlasnici starog Jazza su prilično zadovoljni novom verzijom, jer niko u 3,9 metara lima ne nudi toliko mnogo korisnog prostora. Pa ipak, ovaj model prilično odudara od Hondine filozofije, koju već decenijama unazad primenjuju na možda najbolje izbalansirane automobile na svetu. Oni su ujedno i veoma udobni i brzi, ali i gotovo neuništivi, odnosno među najpouzdanijima na svetu. Jazz jeste temeljno izrađen i jeste pouzdan, pa je biraju i kupci koji čvrsto veruju da automobilu nisu potrebne skupe popravke barem jednu deceniju.  Jazz jeste kvalitetan automobil, ali ne toliko koliko je skuplji od evropske konkurencije. Za sličan novac (ili malo više), gotovo da možete kupiti Mercedes A klase, ili recimo Volvo C30, izuzetno bezbedan i kvalitetan automobil.

Ostavite komentar