Koji auto za 3.500 evra? Ne dopada mi se Fiat, Opel i Chevrolet.

Pitanje: Gospodine Todoroviću, potreban nam je bezbedan, pouzdan, udoban auto za porodicu sa jednim detetom od 3 godine. Ako moze izbego bih modele marke Fiat, Opel, Lancia, Chevrolet. Supruzi se sviđa Renault Megan 2 sedan ili scenic 2. Trenutno vidim da je najpovoljnija Cordoba 2008g 3.500 eura. 1.4 benzin.Znam da gepek nije praktican za kabaste stvari ali mislim da treba gledati sto mladji auto i benzinac koji je manje presao kako vi vise puta napominjete. Hvala na savetu. Dragan. Pročitajte odgovor ovde (klikni ovde).

Akumulator Shop: akumulatori sa najnižim cenama u Srbiji

[table] Ime i prezime: Dragan Stevanović
Kada planirate kupovinu?: što pre
Kakav auto kupujete?: Polovan
Koliko novca želite da potrošite?: 3500 + servis
Šta trenutno vozite?: Opel Corsa c 1.7 dti
Između kojih se automobila dvoumite?: Alfa 156, Megan 2, Focus 2, Toyota Corolla
Koliko kilometara godišnje prelazite?: 12.000-15.000 km
Da li biste platili da vam pronađem auto?: Da[/table]

focus-II-pitajteFord Focus II je jedan od najboljih automobila u kompakt klasi: nudi izvrsne vozne osobine i odličnu bezbednost.

najbolji       _auto_logo_670Odgovara Aleksandar Todorović: Poštovani g.Stevanoviću, hvala vam na poverenju, i zanimljivom pitanju. Kod kupovine polovnog automobile ima puno nepoznanica, na tržištu Srbije nesmetano se prodaju ukradeni automobile u EU, koji nesmetano mogu da se registruju u Srbiji. Provera MUP-a nije dovoljno temeljna, pa vam se može desiti da vam na granici sa Grčkom, Mađarskom, Hrvatskom ili Bugarskom oduzmu automobil. Preskočite preprodavce, i takozvane prodavce “na ime” koji već krše zakon time što u toku godine uvezu i preprodaju na desetine vozila, a dobar deo tih automobila su i ukradreni, sa velikim kilometražama. Čak se i neki auto placevi se bave mutnim radnjama, ali u proseku sigurnije je kupiti automobile kod dilera koji posluje desetak godina, jer će verovatni biti na istoj adresi kada vam se desi neki kvar na motoru, na koji imate garanciju od 2 godine kod ozbiljnih dilera (kod nekih placeva se doplaćuje za garanciju, ali tako je i u EU).

Drago mi je da ste odmah odvojili deo novca za takozvani „veliki servis“, koji je zapravno nužni servis kod kupovine polovnog automobila sa više od 100,000 km, a ti spadaju zamena svih filtera, kaiševa, španera i naravno ulja, ali i zamene pumpe za vodu. To je neki minimum ako uopšte planirate da ostvarite garanciju kod nekih ozbiljnih dilera.

megane-u-svom-najboljem-izdanjuBezbednost vam je jako bitna, i drago mi je da je tako, jer život nema cenu. Renault je mnogo profitirao na račun EuroNCAP kreš testova, jer je imao najveću broj modela sa osvojenih maksimalnih 5 zvezdica. Pa ipak, taj Euro NCAP je prilično manjkav. On testira automobile u frontalnom i bočnom sudaru uvek pri istim uglavima decenijama, umesto da promene i uglove udara i brzinu. Zapšto vam ovo pišem? Pa novi Megane je pre mesec dana na tom istom Euro NCAP kreš testu dobio samo 3 zvezdice. Odgovor iz Renaulta je izostao. Bruka zar ne? Isti taj model, malo manje bezbedan je pre nekoliko godina dobio maksimalnih 5 zvezdica, ali se EuroNCAP asocijacija sada prisetila da testira i izdržljivost naslona za glavu. Zamislite Renault je svih ovih godina ugrađivao loše naslone za glavu, nedovoljne čvrstine, i bez dovoljne elastičnosti. Da li to znači da je Alfa 156 bezbednija od Megane? Sigurno ne, ali imajte na umu da ako hožete bezbdednost morate kupiti Volvo, Mercedes ili neki moderniji, noviji automobil. Želim samo da znate da se ne uljuljkujete sa Meganovih 5 zvezdica. Osim toga, ne možete upoređivati automobile različite težine, uvek je u prednosti teži, veći automobil iste čvrstine.

Megane II se proizvodio u pet karoserijska oblika, kao hečbek, limuzina, karavan, kupe-kabriolet i kao miniven – Scenic. Meni se lično dopada ona verzije koje ima najmanje na tržištu polovnjaka – sedan. Ta verzija se proizvodila u Turskoj, ima duže međuosovinsko rastojanje, i još mekše podešeno ogibljenje, tako da ga je ugodnije voziti našim putevima. Na našem tržištu je jako malo zastupljena, jer ovaj model dileri ne mogu da uvezu iz Italije, Nemačke, jer samo ovaj model nije ni prodavao.

Zapravo, porodični ljudi u hroničnom nedostatku prostora obično kupuju prostraniji Scenic ili Megane II u karavanskoj verziji. Bilo kako bilo, kod nas je najzastupljenija kompaktna verzija sa petoro vrata, i ona je u proseku malo skuplja od karavana.

Megane II je pre svega udoban, i nadasve udoban automobil sa dobrim i izdržljivim benzinskim motorima. Štedljiviji, elastičniji i moderniji dCi dizelaši su kod nas mnogo popularaniji, ali ovi motori nisu imuni na skupe kvarove. Problemi sa diznama, plivajućim zamajcem nisu baš retke, ali ima i dobro održavanih Megana koji ni posle 300,000 km nemaju većih problema. Statistika je pak nemilosrdna prema Renaultu, tvrdeći da je Megane II automobil koji nije pouzdan, i koji se puno kvari. To ipak nije baš tako kako nemački ADAC i TUV tvrde (i ne samo oni), ali je sigurno da ne može da se meri sa kvalitetom Ford Focusa, a kamoli Toyote Corolle (koja na EuroNCAP testu nije mogla ni do tih 5 zvezdica, a Alfa 147 je dogurala jedva do 3 – dok 156-ica nije ni testirana).

Megane II je daleko od savršenog automobila, moram priznati na moju veliku žalost, jer se meni dizajn ovog modela veoma dopada (iako o ukusima ne vredi raspravljati), pre svega zbog elektronike koja je bila problematična na modelima iz 2002 i 2003.godine, kasnije je taj problem manje – više otklonjen.

Zapravo, Megane II traži redovne servise i ne podnosi priučene majstore, koji ga zbog toga i ne vole. Dakle, „osuđeni“ ste na ovlašćene servise koji doduše ni za jedan automobil nisu jeftini.

Ukoliko želite benzinca, preporučujem Vam agregat od 1.6 litara i 16 ventila od 113 KS i 152 Nm maksimalnog obrtnog momenta doduše tek na 4.200 o./min radilice. Do stotke ubrzava za 11,2 sekundi a postiže maksimalnu brzinu od 185 km/h, što znači da krstarenje brzinom od 130 km/h auto putevima za motor ne predstavlja nikakav napor. To ujedno i znači da kada kupite Megane II 1.6 16V sa 100.000 km iza sebe, da ćete na taj motor moći da računate još dosta dugo, na menjač takođe.

Akumulator Shop: akumulatori sa najnižim cenama u Srbiji

POŠALJITE VAŠE CENJENO PITANJE (KLIKNITE OVDE)

Pročitajte odovore na neka od pitanja:

Izbor pneumatika kod Astre i potrošnja ulja na TSI motorima

Pitali ste A.Todorovića: Da li kupiti Corollu 1.4 D-4D ili Octaviju 1.6 TDI?

Šta da kupim Auris ili Yaris?

Prelazim 25.000 km godišnje koji Mercedes preporučujete za 6.000€?

Toyota Avensis ili Opel Insignia?

Testoviautomobila.rs: Yeti ili Capture?

Renault Laguna 2.0 DCI iz 2009.godine za preporuku ili ne?

2010-Toyota-Yaris-red

 

Ostavite komentar